Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí šunka z šunkovaru

7. 11. 2011

obraz0903.jpg Tento recept mi došel emailem.Musela jsem jej vyzkoušet.Jelikož nevím kdo je autor-uvádím autor receptu gurmán :-)))

Suroviny:1kg vepřového plecka-jelikož je momentálně v Tescu v akci,2 káv.lžičky rychlosoli (Praganda)-po delším shánění jsem sehnala v Tetě v Žatci.1dcl vody.

Postup: maso nakrájíme na malé kostičky a vložíme do robotu s hnět.háky-kdo nemá může použít hnětání domácí pekárny.Postupně přisypáváme  rychlosůl a vléváme vodu.Po chvilce tuto hmotu přendáme do šunkovaru, do kterého jsme již vložily pevný igelit.sáček.Pořádně napěchujeme a můžeme s formou i lehce ťuknout.(Já to opoměla a měla jsem v šunce pár dírek)Utáhneme igelit a pevně uzavřeme nádobu.Necháme uležet v lednici 24hodin.Druhý den jsem nevolila pracné hlídání teploty jak radil email,ale vyndala ze spíže el.zavařovací hrnec.Nádobu šunkovaru celou přelila studenou vodou a na termostatu nastavila teplotu 85°C a časovač nastavila na 2 hodiny.Po této době jsem šunkovar vložila do dřezu se studenou vodou.Po schladnutí obalu jsem jej otevřela a vyndala krásnou šunčičku z igelit.sáčku.Nechala jsem ji schladnout a dala do lednice.Dnes jsme slavnostně nakrojili.Je výborná!!!

Vím, že lze mít výhrady k použití rychlosoli.Já ji příště nahradím normální. A maso bych ráda vyzkoušela králičí  z naší králíkárny.Šlo mi jen o to- zkusit to.A šunkovar měli rodič řadu let nevyužitý ve své domácnosti.Jelikož před lety zkoušeli dělat šunku a nezdařilo se jim-byla forma uložena a zahálela.

Foto přidám zítra-pokud mi to ,,kobylky" vše nespapkají   -Spapkali-tak foto až druhého pokračování.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA